Fióka féreg. Fióka gondozási tippek

Betűrendes kereső

fióka féreg

AEWA Leírás és életmód Régen a sárgalábú és a sztyeppi sirállyal azonos fajba sorolták, ma három különböző fajként kezelik őket. Az ezüstsirály hazánkban ritka téli vendég.

Mi a teendő, ha fiókát találunk? SzSz Rakjuk vissza a madarat a fészekbe A fiatal madarak számára a legjobb hely a fészekben lesz. Ha úgy látjuk, hogy a madárka még túl fiatal ahhoz, hogy a fészket elhagyja, akkor nagyon óvatosan vegyük a kezünkbe és rakjuk vissza a fészekbe. Ha nem találjuk a fészket, vagy elérhetetlen, esetleg megsemmisült, helyezzük egy kis kosárba a madarak, kibélelve szövettel vagy ágakkal, majd rakjuk a fészek eredeti helyére.

Az öreg madarak lába ellentétben a másik két hasonló fajjal, hússzínű. Kereszteződhetnek más nagy sirályokkal, így a sztyeppivel és a sárgalábúval is. Vízen, szárazföldön és a levegőben is sikeresen zsákmányol.

fióka féreg

A táplálék összetétele változatos, magvak, termések, férgek, rovarok, csigák, kagylók, más gerinctelenek, hal, kisemlős, tojások, fiókák, dögök és hulladékok alkotják. Állománya növekvő, melynek oka a növekvő hulladék mennyisége. Akár 30 évet is élhet. Részben vonuló, a fiatal madarak kóborolnak.

fióka féreg

Élőhelye, költése: Tengerpartokon, folyópartokon, tavaknál és magashegységekben is költ. A magas sziklákat szereti, de szigeteken, homokpadokon, poldereken, fellápokon, nádasokban, mezőgazdasági területeken is költhet. Főleg a talajra, néha fára fészkel, vagy akár urbán környezetben, lakóépületek tetején, erkélyein is megtelepszik költeni.

fióka féreg

Ez utóbbi igen gyakori jelenség, és társadalmi probléma is egyben Európa tengerparti nagyvárosaiban. Április közepétől augusztus közepéig költ.

Mindkét fióka féreg részt vesz a fészeképítésben, de a fészekanyagot a hím hordja. Mindkét szülő kotlik, óránként váltják egymást napon keresztül.

fióka féreg

Az etetésben is mindkét ivar részt vállal. Előfordulás és állományainak helyzete.

fióka féreg

Lásd még