Dirofilaria parazita

dirofilaria parazita

Parasite worm Dirofilaria Repens,Fadenwurm,exiting the Head alive !

Az igazi szúnyogok Culicidae terjesztette Filarioidea főcsaládba, az Onchocercidae családba tartozó Dirofilaria syn. Az általa kialakított bőrférgesség az esetek nagy részében tünetmentes, de esetenként a féreg megtelepedésének helyén csomó, ritkábban bőrgyulladás alakulhat ki.

pinworms által okozott enterobiasis helminthiasis

A nagyobb állategészségügyi jelentőséggel bíró Dirofilaria immitis a kutyák szívférgességét okozza, mely akár elhulláshoz vezetsúlyos beszámítás alá eső parazitózis. Mindkét Dirofilaria-fajnak komoly zoonotikus jelentősége van. Magyarországon ban megállapították a D. Vizsgálataink dirofilaria parazita célul tűztük ki a Dirofilaria-fajok hazai előfordulásának felmérését kutyák és macskák körében, ennek érdekében és között országos szintű szűrő vizsgálatot végeztünk mikrofilária kimutatás céljából.

untreated giardia

Ennek során kutya és 78 macska vérmintáját gyűjtöttük össze, továbbá ebtulajdonos kérésünkre adatlapot is kitöltött. A vérminták egy részéből PCR vizsgálatokat is végeztünk.

ölni a parazitákat a testben természetesen

Vizsgálataink idején egy görényben talált nematoda identifikálásával megállapítottuk az első autochton görény D. Az adatlapok válaszainak statisztikai elemzésével arra a következtetésre jutottunk, hogy a bőrférgesség gyakrabban jelentkezik hím ivarú, idősebb Meggyógyultam az ascaris ból, szabadban tartott, parazita ellenes kezelésben nem részesült kutyáknál.

Felmérésünk idején 3 helyen végeztünk szúnyogcsapdázást, melynek során gyűjtött szúnyogok faji besorolása után, nőstény példányból pool mintákat alkotva D. Ennek eredményeként bebizonyítottuk, hogy hazai körülmények között az A. Dirofilaria parazita érdekében, hogy többet tudjunk meg a b őrférgesség klinikai vonatkozásairól, melyről a szakirodalomban csak kevés adat található, kutya vérparamétereit hematológia és biokémiai paraméterek elemeztük, melyek közül 57 volt mikrofilarémiás.

férgek hogyan lehet őket elűzni

Eredményül azt kaptuk, hogy a D. Ezekből az eredményekből, és a szakirodalomban a szívférges kutyáknál leírt veseelváltozás figyelembe vételével további vizsgálatokat végeztünk, melynek során két, D. Mivel a bőrférgesség terápiája kevéssé tanulmányozott terület a szívférgességhez viszonyítva, és sem hazánkban, sem külföldön nem dirofilaria parazita rendelkezésre semmilyen engedélyezett készítmény bőrférges kutyák gyógykezelésére illetve a keringő mikrofiláriák számának csökkentésére, két gyógyszerhatékonysági vizsgálatot végeztünk.

Másik vizsgálatunk során szelamektin hatóanyagú Stronghold® spot on készítmény hosszú távú használatával 23 eb esetében csökkent a mikrofilarémia mértéke a fertőzött dirofilaria parazita körében. Vizsgálatainkkal igyekeztünk alaposan tanulmányozni a dirofilariosis hazai helyzetét és jelentőségét, és átfogó ismereteket gyűjtöttünk a dirofiláriák magyarországi előfordulásáról, klinikai vonatkozásairól, valamint az ellenük alkalmazható gyógyszerkészítmények használatáról.

hogy néznek ki a helmintojások

Lásd még